Sollicitatie startpunt

Succesvol solliciteren, hoe begin je met je sollicitatie? Voordat je gaat solliciteren, bepaal je eerst welk werk je wilt doen. Dat maakt het solliciteren makkelijker en overzichtelijker. Je kunt de werkgever dan goed uitleggen waarom de functie bij je past. En dat wil de werkgever graag weten. Het is handig om van tevoren voor jezelf op papier te zetten waarom dit werk bij jou past. Door dit te doen loop je niet de kans om op dit onderwerp vast te lopen tijdens het sollicitatiegesprek. Helaas lopen we er in deze tijd tegen aan dat de vraag naar werk groter is dan het aanbod. Daarom is het belangrijk dat je naast je eerste keuze ook andere opties bepaalt.

Mocht je er voor jezelf nog niet helemaal uit zijn welk werk je wilt gaan doen is het handig om een beroepskeuzetest of interessetest te doen.

Vacatures

Ben je er voor jezelf uit welk werk je wilt gaan doen dan ga je op zoek naar interessante vacatures. Heb je voor jezelf een specifiek bedrijf in gedachten waar je graag zou willen werken bezoek dan hun website en kijk naar beschikbare vacatures. Staan er geen beschikbare vacatures op de website neem dan contact op met het bedrijf via telefoon of email en vraag of ze nog personeel zoeken.

Open sollicitatie: solliciteren zonder vacature

Als het bedrijf van keuze geen personeel zoekt doe dan een open sollicitatie. Dit is een pro-actieve manier van solliciteren waarmee je jezelf profileert bij een bedrijf voordat er een vacature beschikbaar is. Omdat er geen openstaande vacature beschikbaar is waarop je solliciteert is het moeilijker om te solliciteren in dit geval. Hoe je in dat geval toch kan solliciteren beschrijven we verder in detail in het artikel over open solliciteren en de open sollicitatiebrief.

Online vacaturebanken

Het vinden van een passende vacature kan op tal van manieren. Zo zijn er verschillende online vacaturebanken waar het handig is om je in te schrijven. Voorbeelden hiervan zijn

  • Monsterboard
  • Nationale Vacature Bank
  • StepStone
  • Careerbuilder
  • Indeed

Ook zijn er vele gespecialiseerde vacaturesites op het internet. Hier kun je gerichter en specifieker zoeken naar jouw (droom)baan. Wij hebben een lijst voor jouw opgesteld van de meest interessante vacaturebanken.

Zoek naar specifieke vacatures door bijvoorbeeld een trefwoord te gebruiken voor de functie waarop je wilt solliciteren. Ook kun je je zoekopdracht verfijnen door je locatie aan te geven zodat je vacatures kan vinden in een straal waarin je graag zou willen werken.

Naast het zelf vinden van vacatures kunnen werkgevers jou op deze manier ook vinden en benaderen. Link jouw inschrijving op deze websites aan je email om zo dagelijks passende vacatures te ontvangen. Daarnaast is het handig om je te registreren op LinkedIn als netwerk medium. Netwerken is een belangrijk medium voor het vinden van een baan. Volg professionals in de functie die jij graag zou willen hebben bij bedrijven waar je graag zou willen werken.

Verdiep je in het bedrijf

Als je eenmaal een interessante vacature hebt gevonden om op te solliciteren bezoek dan de website van het bedrijf en verdiep je in de bedrijfscultuur. Neem hierna telefonisch contact op met de contactpersoon vermeld bij de vacature om jezelf te laten horen en een indruk achter te laten. Stel op voorhand een aantal vragen voor jezelf op zodat je tijdens het gesprek niet vastloopt en het vlot verloopt.

Er staat ook een groot aantal vacatures op het internet waarvan de selectie verloopt via een werving en selectie bureau of een detacheringsbureau. Neem in dit geval contact op met het betreffende bureau om meer informatie te vragen over het bedrijf en de functie. Na deze stappen kun je beginnen met het schrijven van je sollicitatiebrief en het optimaliseren van je cv.

De volgende stap met solliciteren:

Hoe maak je een goede cv?
Hoe schrijf je een originele sollicitatiebrief?
Tips voor een goede sollicitatiebrief
Open solliciteren en de open sollicitatiebrief?
Veilig online solliciteren
Maak een S.W.O.T. analyse van jezelf