SWOT analyse

Een SWOT analyse is van essentieel belang bij de voorbereiding van een succesvolle sollicitatie. Het is handig om een persoonlijke sterkte-zwakte analyse te maken voor jezelf. Ook wel SWOT-analyse genoemd.

SWOT staat voor Strenghts (Sterktes), Weaknesses (Zwaktes), Opportunities (Kansen) and Threats (Bedreigingen). Het maken van zo een persoonlijke SWOT analyse is zowel handig bij het schrijven van je motivatie, het beschrijven van de competenties die passen bij de functie, als wel tijdens het sollicitatiegesprek. Tijdens het sollicitatiegesprek wordt vaak ook gevraagd wat je “zwakke” of leerpunten zijn. Dit is vaak een punt waarop kandidaten vastlopen tijdens een gesprek.

Tevens kun je met een persoonlijke SWOT-analyse nagaan welke carrièrekansen er zijn op de arbeidsmarkt en welke bedreigingen zich hier mogelijk kunnen aandienen.

SWOT analyse model:

Voorbeeld SWOT analyse
Swot analyse, sterktes, zwaktes, kansen, bedreigingen

SWOT analyse maken

Maak je SWOT analyse niet te moeilijk en hou hem dichtbij jezelf. Als je, je sterktes en zwaktes gaat onderzoeken probeer dit dan te doen door de ogen van jouw toekomstige werkgever. Uiteraard is het goed om hulp van anderen te vragen. Wees niet te bescheiden maar kom ook niet arrogant over. Probeer zo eerlijk en realistisch mogelijk te zijn.

Sterke en zwakke punten hoeven niet alleen persoonlijke eigenschappen te zijn maar kunnen tevens de opleiding zijn die je wel of niet gedaan hebt of de werkervaring die je wel of niet hebt.

Sterkte zwakte analyse voorbeeld

Hieronder zullen we een aantal punten opnoemen die mogelijk in jouw persoonlijke swot analyse kunnen staan. Je kunt natuurlijk ook andere punten gebruiken die van toepassing zijn op jouw persoonlijke situatie. Onderstaande punten zijn ter illustratie om je een beeld te geven.

Strenghts (Sterktes) and Weaknesses (Zwaktes)

  • Een invloedrijk netwerk (Bijvoorbeeld een sterkpunt als je voor je functie klanten binnen moet brengen)
  • Communicatieve vaardigheden
  • Gevolgde opleidingen en behaalde diploma’s of gebrek hieraan
  • Relevante werkervaring of gebrek hieraan
  • Gespecialiseerde vakkennis
  • Sociale vaardigheden
  • Levenservaring

Zorg er voor als je een sterk of zwak punt beschrijft dat je dit aan de hand van een voorbeeld of met uitleg doet. Alleen maar zeggen ik ben communicatief vaardig bent is niet genoeg. Wat houd voor jou communicatief vaardig in en wat komt hier allemaal bij kijken en geef een voorbeeld waaruit blijkt dat jij deze eigenschap ook daadwerkelijk bezit.

Als je zwakke punten benoemt doe dit dan niet in de vermomming van iets wat eigenlijk een sterk punt is. Maar maak je zwakke punt ook niet te negatief en noem het liever een leerpunt of ontwikkelpunt.

Sommige “zwakke” punten kun je beter achterwegen laten. Ik kan slecht met andere omgaan of ik ben geen teamspeler kan je bijvoorbeeld beter niet gebruiken. Breng je zwakte positief. Een voorbeeld van wat je zou kunnen zeggen is; ik wil graag mijn presentatietechnieken verbeteren.

Laat altijd zien dat je bereid bent om te leren en dat je geen ‘dit ben ik nou eenmaal’ houding aanneemt.

 Opportunities (Kansen)

  • Is er tekort aan personeel of een economische groei binnen jouw werkveld?
  • Heb jij de combinatie van werkervaring en opleiding binnen het werkveld waar jij solliciteert?
  • Welke mogelijkheden biedt jouw netwerk?
  • De beschikbaarheid aan vacatures

Threats (Bedreigingen)

  • Economische recessie
  • Concurrentie van andere sollicitanten op de arbeidsmarkt
  • Gedateerde diploma’s, kennis en vaardigheden
  • Gezondheidsproblemen
  • Arbeidsongeschiktheidsproblemen

 

Gebruik je SWOT analyse voor je sollicitatiebrief en sollicitatiegesprek

Uiteraard zijn dit op alle gebieden maar enkele voorbeelden waaruit je, je inspiratie op kunt doen voor je SWOT analyse. Een persoonlijke sterkte zwakte analyse zal je een eind op weg helpen bij het schrijven van je motivatiebrief. Ook zal je door een dergelijke SWOT analyse beter presteren tijdens je sollicitatiegesprek.